Inleiding

De transformatie van A-Klasse Rijschool in Den Haag tot een technologisch vooraanstaand bedrijf, met de lancering van een interactieve applicatie voor rij- en theorielessen, is een fascinerend verhaal. Dit baanbrekende initiatief heeft niet alleen de deur geopend voor een stroom van nieuwe leerlingen, maar ook hun leerproces verbeterd. Dankzij de app kunnen potentiële nieuwe leerlingen nu theorie-examens oefenen en contact opnemen met de rijschool op tijdstippen die hen het beste uitkomen. Het ontwikkelingsproces van de applicatie en haar unieke functionaliteiten zijn het resultaat van intensieve planning en zorgvuldige uitvoering.

Het project bestond uit het leveren van drie producten: de wireframes, de ontwerpen en de mobiele applicatie zelf. De wireframes vormden de blauwdruk voor de applicatie, terwijl de ontwerpen de grafische kenmerken bevatten. Beide producten waren gebaseerd op het ontwerp van verschillende schermen, maar misten de achterliggende logica. De mobiele applicatie was het eindproduct, dat zowel de grafische kenmerken als de functionaliteit bevatte.

Deze mobiele applicatie is gemaakt met Flutter en Firebase. Dit duo maakte het mogelijk om zowel de frontend als de backend te verzorgen. Om de gebruikerservaring te maximaliseren, moesten gebruikers kunnen in- en uitloggen, theorielessen volgen, hun resultaten bekijken en opslaan en een gratis proefles aanvragen.

Het in- en uitloggen werd verzorgd door Firebase, dat de identiteit van de gebruiker verifieert en een sleutel verstrekt voor toegang tot persoonlijke gegevens. Beveiligingsregels zorgden ervoor dat de gebruikers alleen hun eigen gegevens konden inzien. Voor het volgen van theorielessen konden gebruikers kiezen tussen drie verschillende voertuigcategorieën, elk met vijf examens bestaande uit vijftien vragen. De vragen waren geleverd door de opdrachtgever zelf.

Na afronding van een examen kon de gebruiker de resultaten bekijken, die vervolgens werden opgeslagen in Firebase. De gebruiker kreeg daarna de keuze om de resultaten te bekijken, een gratis proefles aan te vragen of terug te keren naar het overzicht. Het aanvragen van een proefles, hetzij voor een theoriecursus of een rijles, was een naadloos proces met een apart scherm voor elke optie.

Naast het ontwerpen en ontwikkelen van de applicatie, werd ook de publicatie ervan verzorgd. Met behulp van Codemagic, een CI/CD-tool gericht op Flutter, werd de applicatie eenvoudig gepubliceerd en onderhouden. De lancering van de applicatie vond plaats op 24 februari 2020.

Het resultaat van dit proces is een gebruikersvriendelijke applicatie die zowel de theorie- als rijlessenervaring van leerlingen verbetert.