Inmiddels is de Butler app enige tijd online en is de organisatie druk bezig met het opzetten van verschillende marketing kanalen. Terwijl dit gebeurd ben ik deze week bezig geweest met een aantal kleine verbeteringen. Welke verbeteringen dit zijn en hoe ik dit heb aangepakt lees je in dit artikel.

Tijdvakken

Bij het boeken van een carwash wordt er een tijdvak gereserveerd in het reserveringssysteem. Zodra de boeking is gelukt wordt hier een carwash aan toegekend. Indien de boeking niet lukt wordt het tijdvak na bepaalde tijd weer vrijgegeven. Het vrijgeven van een tijdvak ging niet goed, veel tijdvakken bleven staan ondanks dat deze niet werden bevestigd met een boeking. Om dit op te lossen is er een systeem ontwikkeld dat ervoor zorgt dat een reservering na een bepaalde tijd gecontroleerd wordt op bevestiging. Indien het tijdvak niet bevestigd is wordt deze weer vrijgegeven.

Naast het verbeteren van de logica is er ook een verbetering aangebracht ter bevordering van de gebruikerservaring. Bij het tonen van de beschikbare tijdvakken werden voorheen de niet-beschikbare tijdvakken verwijderd uit het overzicht. Hoewel deze oplossing er grafisch aantrekkelijk uitzag, zorgde het wel voor verwarring. Het kon bijvoorbeeld voorkomen dat het overzicht een tijd van 10:00 tot 11:00 liet zien en vervolgens verder ging van 13:00 tot 14:00. Om dit te verbeteren zijn de niet-beschikbare tijdvakken teruggebracht en voorzien van duidelijke kenmerken die aangeven dat een tijdslot gereserveerd is.

Laadtijden

Voor veel functionaliteiten wordt er gebruik gemaakt van zogeheten Cloud Functions. Deze zorgen ervoor dat er op een veilig manier toegang wordt verleend aan de backend. Vooral bij beginnende apps kan het voorkomen dat de laadtijd lang kan duren. Dit heeft te maken met het efficiëntiebeleid dat Firestore hanteert. De functies worden tijdelijk in slaapmodus gezet totdat deze (vaak genoeg) worden aangeroepen. Middels de Cloud Schedular van Google is er een mechanisme in werking gesteld dat om een bepaalde tijd de functies wakker maakt. Dit mechanisme heeft op een efficiënte en goedkope manier gezorgd dat de laadtijden met tienvoud verbeterd zijn.

Overig

Naast de twee verbetering binnen de app zijn er ook nog twee kleine verbeteringen buiten de app ingevoerd.

Screenshots

Om ervoor te zorgen dat een app een goede eerste indruk maakt (in de app store) heb ik wat grafisch werk verzorgd. Naderhand zijn er verbeteringen aangebracht in het kleurgebruik van de app. Dit zorgde ervoor dat de app niet meer overeenkwam met de gebruikte screenshots. Inmiddels zijn de juiste wijzigingen aangebracht en gepubliceerd richting de verschillende app stores.

Toegang berichten

Om optimaal gebruik te kunnen maken van alle functionaliteiten binnen de app heeft de app de juiste rechten nodig. Denk hierbij aan toegang tot foto's, locatie en camera. Het verkrijgen van deze toegang gebeurd aan de hand van een verzoekbericht. Na het toevoegen van de app richting de app store werd gevraagd een duidelijkere beschrijving te geven van de reden waarom de app een bepaald recht nodig heeft. Om dit op te lossen is er een specifiekere beschrijving toegevoegd voor alle rechten. Dit is een kleine wijziging die niet veel tijd kost, maar wel belangrijk is. De app met belangrijke updates kan namelijk oneindig geweigerd worden totdat dit is opgelost.

Wil je de app downloaden of de website bezoeken klik dan hier. Wil je mij een bericht sturen naar aanleiding van dit project klik dan hier. Bedankt voor het lezen!